AŞAĞIKUYULU KÖYÜ ÇEVRE İNCELEMESİ

AŞAĞIKUYULU KÖYÜ ÇEVRE İNCELEMESİ

15.12.2012 4099

TARİHÇE

   Tarihçilere göre ilk yerleşik hayata geçildiği, madenlerin işletildiği merkezlerin biri de Anadolu'dur. Ergani ilçesi de bu yerleşim yerlerinden biridir. Bu bölgede yapılan kazılarda çanak, çömlek ve bir takım tarihi bulgulara rastlanmıştır.

   Ergani' nin Hilal Köyü'nde mağara evleri ile ilk şehir hareketlerinin kalıntıları arkeolojik kazılarla ortaya çıkmıştır. Bu tarihi bulgulara dayanarak köyümüz dokuz bin yıl öncesine kadar uzanan bir uygarlık beşiği üzerine kurulmuştur.

COĞRAFİ YAPI

   Ergani'ye 15 km Diyarbakır'a 40 km uzaklıktadır. Yol üzerindedir. Ulaşım sorunu yoktur. Aşağıkuyulu Köyü bir tepe üzerine kurulmuştur. Köyün kuzeyinde Yukarıkuyulu Köyü, doğusunda Dereboyu Köyü ve batısında Sallıca Köyü bulunur.

EKONOMİK DURUM

   Köylülerin çoğu çiftlik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Hayvan olarak genelde koyun, keçi  beslenmektedir. Büyük baş hayvancılık ise son yıllarda gelişme göstermiştir. Kümes hayvanlarından kaz, hindi, ördek ve tavuk beslenmektedir.

   Köyün kuzeyinde verimli üzüm bağları bulunmaktadır. Bağcılık halkın geçiminde önemli bir yere sahiptir. Bağı olanlar üzümden pestil ve cevizli sucuk yapıp satmaktadır. Tarlalarda çoğunlukla buğday, mercimek, domates ve biber ekimi yapılmaktadır. Son yıllarda pamuk ekimi de artmıştır.

ÖĞRENİM DURUMU

   Türkiye standartlarına göre eğitim – öğretim düzeyi düşüktür. Özellikle köyde 1993 yılında okulun tekrar açılması ile birlikte öğrenim düzeyi yükselme göstermiştir. Köyde okuma oranı % 70'tir. Eğitim-öğretim 2000 yılına kadar 2 derslikli eski okulda yapılmaktaydı. 2000-2001 eğitim – öğretim yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından köyün ön kısmına 8 derslikli yeni bir okul yapılıp faaliyete geçirilmiştir. Okula ait iki lojmanda bulunmaktadır. Yeni okulun açılması ile dernek tarafından giyim ve kırtasiye yardımıyla birlikte köyde okuma yazma seferberliği başlatılmış, 2001 yılında yaz tatilinden dernek tarafından okul öncesi eğitimi verilmeye başlanmıştır.

KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER

   Köy folklor ve müzik bakımından zengindir. Yörede gelenek ve görenekler hakimdir. En çok oynanan halk oyunları "Delilo ve Lorke"dir. Düğünler genellikle yemekli olur.

GENEL DURUM

   Köyün elektrik sorunu önceden çözülmüş olup su sorunu 2000 yılının ortalarında yapılan su kulesi ile halledilmiştir. Su düzenli olarak evlere dağıtılmıştır.

   Köyde bir hemşireli sağlık ocağı bulunmaktadır. Okulun eski binasında halk eğitim kursu, dikiş nakış kursu hizmet vermektedir. Köyün evleri genellikle tek katlı olup bazıları kerpiç bazıları betondan yapılmıştır.

NÜFUS

   Köyde yaklaşık 110 hane yaşamaktadır. Köyün nüfusu yaklaşık olarak 1000 kişidir.